Indrukwekkende

Voorgerechten

Zonder uren in de keuken te staan

Grote indruk maken, zonder uren in de keuken te staan? Deze kunstige voorgerechtjes zijn daar uitermate geschikt voor. De kleurrijke kerstkrans van sashimi zit bomvol smaak en ziet er prachtig uit.

Een feestelijke variatie voor sushi-liefhebbers!


De bonbons van rookvlees en roomkaas zijn snel en eenvoudig te maken, maar zien er uit als ware cadeautjes. Serveer ze met een frisse salade als voorgerecht, of doe er een paar op de borrelplank. En groot pluspunt voor een stressloze kerst: je kunt ze van tevoren al maken.

RUNDERROOkVLEES-
BONBONS

Ingrediënten

100 gr runderrookvlees, licht gezouten (minimaal 12 plakjes)

150 gr roomkaas met knoflook-fijne kruiden

1 handje verse bieslook

40 gr rucola

3 el pijnboompitten

30 gr Parmezaanse kaas

3 el truffelmayonaise

3 el crema di balsamico

1 teentje knoflook

1 klein bruin stokbrood

1 el olijfolie

1 tl zeezout

1

Schep in het midden van ieder plakje runderrookvlees een flinke theelepel roomkaas. Roer de roomkaas vooraf niet door, dan verliest het namelijk zijn stevigheid. Vouw het plakje runderrookvlees tot een buideltje en knoop er voorzichtig een takje bieslook omheen.

2

Leg een handje rucola op een bord en plaats hierop 3 bonbons. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi deze, samen met de Parmezaanse kaas, over de bonbons.

3

Druppel wat truffelmayonaise en crema di balsamico rondom de rucola ter decoratie.

4

Snijd het teentje knoflook doormidden. Snijd lange plakken van het stokbrood en bestrijk deze met de gesneden kant van de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en bak de sneetjes brood goudbruin. Bestrooi met zeezout en serveer met de bonbons.

SASHIMI-
KERSTKRANS

Ingrediënten 

Voor de sashimi

3 el sojasaus

2 el extra vergine olijfolie

150 gr tonijn

1 el zwarte sesamzaadjes

1 el witte sesamzaadjes

150 gr wokgarnalen

1 el olijfolie


5 radijsjes

½ sushi norivel

½ komkommer

75 gr gemengde sla

50 gr wilde zalmeitjes

100 gr koelverse sojabonen


Voor de avocadocrème

2 avocado’s

½ limoen, het sap

1 el mayonaise

1 tl wasabi

150 gr zalm

Zet een feestelijke variatie op sushi op tafel met de sashimi-kerstkrans. Gebruik bij voorkeur verse vis, dat is het allerlekkerste!

1

Maak een marinade van 1 el sojasaus en de extra vergine olijfolie. Leg de tonijn in de marinade en marineer voor 5 min. Meng de zwarte en witte sesamzaadjes op een bord. Haal de tonijn uit de marinade en wentel door het sesamzaad zodat alle kanten bedekt zijn. Bak de tonijn in een hete koekenpan aan beide kanten 1,5 min. en zet apart.

2

Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Prak het vruchtvlees met een vork fijn. Voeg de limoensap, wasabi en mayonaise toe en meng tot een gladde massa. Haal het avocadomengsel door een fijne zeef voor een gladde crème. Houd je van extra pittig? Voeg dan wat extra wasabi toe aan de avocadocrème.

3

Dep de garnalen droog. Verwarm 1 el olijfolie in een pan en bak de garnalen in 2 min. goudbruin. Snijd de zalm, tonijn en radijsjes in dunne plakken, het norivel in dunne reepjes en de komkommer met een dunschiller in linten. Rol de komkommer op tot

kleine roosjes.

4

Verdeel de gemengde sla als een krans op een groot bord. Leg de zalm in roosjes op de sla. Plaats de tonijn en garnalen tussen de zalm. Plaats de zalmeitjes, komkommer, radijs, sojaboontjes, norireepjes en avocadocrème tussen de vis.


Serveer met een extra bakje sojasaus en de resterende avocadocrème.


Tip

Zorg ervoor dat je goede, verse vis koopt die geschikt is om rauw te eten