Sfeervolle

 bestemmingen

tijdens de feestdagen

met de auto, boot of trein


Zin om er even tussenuit te gaan deze maand? Of je nou alleen een dagje gaat, een korte citytrip wil of liever vakantie neemt in de natuur: op deze drie bestemmingen kom je helemaal in de winterse en feestelijke sferen.

het oude stadsplein van Praag, Tsjechië

1

sprookjesachtig tijdens Kerst

Praag

De hoofdstad van Tsjechië is al romantisch van zichzelf, maar nog sprookjesachtiger tijdens kerst. Verspreid over de stad vind je verschillende sfeervolle kerstmarkten. De twee grootste, op het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein, vind je op 5 minuten lopen afstand van elkaar. Een dromerige plek om te genieten van de mooie producten, het eten en svařák: de Tsjechische variant van glühwein.


De kerstmarkten vinden plaats van 26 november t/m 6 januari. Zie jij jezelf al wandelen door de verlichte straten? Met bijvoorbeeld de treinreis van Greencitytrips naar Praag stap je ‘s avonds in de trein. Je slaapt op een ligplaats, en ‘s ochtends kom je aan op je bestemming. Zo ga je op een milieuvriendelijke maar toch comfortabele kersttrip.

2

Nog geen twee uur riJden

Oberhausen

Op nog geen twee uur rijden van Utrecht staat een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Ga je op pad om je kerstinkopen te doen? Aan de rand van Oberhausen vind je CentrO. In dit winkelcentrum staat een gigantische, wat commerciëlere kerstmarkt met zo’n 150 houten chalets. Bijzonder hier is dat je er ook verschillende ambachten vindt: van een houtbewerker tot glasblazer.


Meer op zoek naar de knusse kerstsfeer? Op de Oude Markt (Altmarkt) vindt het Oberhausener Weihnachtswald plaats. Dit is een traditionele en intiemere kerstmarkt. In het decor van een verlicht dennenbos en schilderachtige huisjes komt de geur van glühwein en vers eten je tegemoet.

Kerstmarkt Oberhausen

3

Winterwonderland

Noorwegen

In Noorwegen heb je geen kerstmarkt nodig om in de winterse sferen te komen. In de wintermaanden is het namelijk één groot winterwonderland. Met bijna gegarandeerde sneeuwval kun je je sneeuwpret niet op. Geniet op je ski’s van het uitzicht over de bergen, of haal je hart op aan andere winteractiviteiten. Denk aan een hondensledetocht met husky’s of langlaufen door de ongerepte natuur.


Sinds dit jaar kun je ook met de ferry naar Noorwegen, bijvoorbeeld met Holland Norway Lines. Je gaat met de auto in Nederland de boot op en komt aan in Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen. Daar vind je de meest prachtige natuur. Op enkele uurtjes rijden liggen er verschillende skigebieden zoals Vrådal en Geilo.

Marius Rua / Buckethaus - Explore Trøndelag