Bakken
met de kids
PLEZIER GEGARANDEERD
Ga je in de kerstvakantie gezellig bakken met de kinderen? Probeer dan deze feestelijke koekjes. Maak je eigen jam, of ga gingerbread cookies versieren met de kids: plezier gegarandeerd. Je kunt de leuke mannetjes ook in de kerstboom hangen. Prik er dan een gaatje in voor ze de oven in gaan en hang ze op aan een lintje.
GINGERBREAD
COOKIES
Ingrediënten
50 gr stemgember
150 gr roomboter
125 gr lichtbruine basterdsuiker
4 el maple syrup
2 el stroop
1 tl gemberpoeder
3 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gemalen piment
1 tl baksoda
400 gr bloem
150 gr poedersuiker, gezeefd
1 tl citroensap
75 ml water
Eetbare kleurstof
Keukenbenodigdheden
Uitsteekvormpje(s)
Spuitzak
1
Snijd de stemgember in kleine stukjes. Doe de boter, suiker, maple syrup en stroop in een pan op laag vuur en roer tot het gesmolten is. Haal van het vuur, voeg alle specerijen, stemgember en baksoda toe en roer tot een beslag.
2
Voeg 380 gr bloem toe en roer met een houten lepel tot alles goed gemengd is. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het twee uur in de koelkast.
3
Rol het deeg uit, op een met bloem bestoven oppervlak, tot een dikte van ongeveer 3-5 mm. Steek zoveel mogelijk vormen uit met uitsteekvormpjes naar keuze.
4
Leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat 30 min. in de koelkast, tot de koekjes stevig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
5
Bak de koekjes 8-12 min., dit is afhankelijk van hoe groot ze zijn. De koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden steviger als ze afkoelen. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat.
6
Maak dan het glazuur. Zeef hiervoor de poedersuiker boven een kom en mix het citroensap en water er doorheen. Verdeel het glazuur in bakjes, voeg de kleurstof toe en roer door. Het glazuur moet dik maar gietbaar zijn. Is het glazuur te dik, voeg dan meer water toe. Is het te dun, voeg dan meer poedersuiker toe. Doe het glazuur in een spuitzak en versier de koekjes.
Koekjes met sinaasappeljam
Ingrediënten
250 gr roomboter
125 gr suiker
1 ei
1 tl vanille-extract
225 gr bloem
125 gr amandelmeel
Zout
½ tl kaneel
200 ml sinaasappelsap,
zonder vruchtvlees
1 kaneelstokje
1 steranijs
4 kruidnagels
1 tl citroensap
200 gr geleisuiker
Benodigdheden
Uitsteekvormpjes
(verschillende groottes)
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Klop de boter met de suiker tot een geheel. Voeg vervolgens het ei en het vanille-extract toe.
2
Meng de bloem, amandelmeel, zout en kaneel in een aparte kom en voeg deze vervolgens toe aan het botermengsel en klop goed door tot een glad beslag.
3
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en bewaar deze 2 uur in folie in de koelkast.
4
Giet de sinaasappelsap samen met het kaneelstokje, steranijs, kruidnagel en citroensap in een pan en breng aan de kook, laat het 10 min. zachtjes koken. Voeg vervolgens de geleisuiker toe en kook nogmaals 10 min. Laat de vulling afkoelen.
5
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een dikte van een ½ cm. Steek de ronde koekjes uit en bak ze gaar in 10 min.
6
Besmeer de andere helft van de koekjes met een theelepel vulling en leg hier het koekje waaruit het vormpje is gestoken op.