© Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen
Lieflijk, ruig en wonderschoon
VAKANTIE IS HIER HEMELS
WEST-SEELAND
Glooiende velden vol wijnranken en grazende pony’s in landschappen gevormd door de IJstijd. Kustlijnen die uitnodigen om te wandelen. En aan welk strand je ook bent: de zonsondergangen zijn hier buitengewoon. West-Seeland is lieflijk en ruig tegelijk. Tel daar de verrassende wijnen bij op en de korte afstand tot Kopenhagen en je snapt de aantrekkingskracht van deze Deense regio.
Foto credits
Foto credits
Van boven naar beneden
- © Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen
- © Christoffer Anias Sandager
- © Christoffer Anias Sandager
- © Jarinde de Klerk
- © Jarinde de Klerk
- © Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen
- © Destination Sjælland. Photographer: Danni Aaslev. Location Dyrehøj Vingaard
- © Camilla Hylleberg Photography. Location: Stub Vingård in Kalundborg
- © Ole Agerbæk. Location Nekselø
- © Jeppe Michael Jensen. Location: Omø Fyr
- © Daniel Villadsen. Location: Viking fortress Trelleborg
- © Jacob Nyborg Andreasen
- © Daniel Villadsen. Location: Brorfelde observatoriet
- © Daniel Villadsen. Location: Brorfelde observatoriet
- © Kjetil Løite
- © Destination Sønderjylland
© Christoffer Anias Sandager
© Christoffer Anias Sandager
Land aan zee
Land aan zee
De kustlijn telt maar liefst 400 kilometer. Je vindt hier altijd een strand van je gading. Kies bijvoorbeeld het Bisserup zandstrand in het zuiden, het Drøsselbjerg Strand in het midden of het Eskebjerg Vesterlyng Strand – waar je ‘s zomers vergezeld kan worden door loslopend vee – in het noorden. Ga SUPpen, zeekajakken, snorkelen, golfsurfen, wandelen of gewoon ouderwets luieren. De stranden zijn rustig en de zee tamelijk ondiep. Hoe fijn en ontspannen, ook samen met kinderen.
Drøsselbjerg Strand
Boost je natuurgevoel
Boost je natuurgevoel
In het noordwesten ligt het Kalundborg Fjord met als directe buur de gelijknamige stad Kalundborg. Voor een visvakantie – en dan vooral voor zeeforel – behoort het fjord tot de absolute top. De natuur rondom is werkelijk schitterend. Kliffen, zonovergoten heuvels en bossen grenzen op meerdere plaatsen aan het water. Het niet te missen hoogtepunt is Røsnæs, een schiereiland tussen het Kalundborg Fjord en Sejerøbugten in. Het heuvelachtige ijstijdlandschap en uitzicht vanaf de Røsnæs Fyr vuurtoren, op de punt van het schiereiland, geven een boost aan je natuurgevoel.
© Jarinde de Klerk
Læsø
© Jarinde de Klerk
© Destination Sjælland. Photographer: Daniel Villadsen
TIP
Rijd niet alleen naar het puntje van Røsnæs, maar strek ook je benen op de wandelpaden onderweg die je meenemen naar de fotogenieke kustlijn. De route Røsnæs Rundt brengt je langs de mooiste plekken in maximaal een dag (25 km). Kortere delen van de route kiezen, kan ook.
Wijn met uitzicht
Wijn met uitzicht
Wacht even, wijn in Denemarken? Ja! Onder meer bij Røsnæs staan rijen wijnranken te zonnebaden met uitzicht op zee. De zon is genadeloos voor de druiventrossen op de glooiende heuvels en een zilt zeebriesje streelt de druiven met namen zoals Cabernet Cantor. Ga bij de wijngaarden on tour mee met de wijnboer, proeven mág! Gewoon even binnen droppen om een lokale wijn te kopen, kan bij de meeste wijngaarden ook. Mooi en bijzonder is de STUB Vingaard, met zijn ‘vintårn’ – een ruim 100 jaar oude watertoren, ontworpen als wijnbar- en winkel, die boven het landschap uittorent en uitkijkt over zee. Je geniet er van goede wijn met prachtig uitzicht.
© Destination Sjælland. Photographer: Danni Aaslev
© Camilla Hylleberg Photography
Wist je dat...
Mooi en slim
Mooi en slim
Onderweg naar Røsnæs kom je bijna vanzelf langs Kalundborg. De kuststad verwelkomt je naast de prachtige ligging aan het fjord met een unieke geschiedenis en prachtige middeleeuwse gebouwen. Maak vooral een stadswandeling door Højby, één van de best bewaarde middeleeuwse wijken in Scandinavië. Hier staat ook de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in de vorm van een Grieks kruis met een achthoekige toren op elk van de vier armen van het kruis, en in het midden een vijfde, vierkante toren. Mooi en slim gebouwd. De wis- en bouwkundigen moeten er in de twaalfde eeuw hun hoofd over gebroken hebben.
Vergeet niet een uitstapje te maken naar de Skibbrogade. Er hangt een sfeer die doet denken aan het Parijse Quartier Latin, met fijne kunstgalerijen, tweedehandswinkeltjes en literaire snuisterijen. Onderweg van Kalundborg naar Røsnæs kun je – tijdens weekenden – gelijk even stoppen bij de eerdergenoemde STUB Vingaard. Je bent er al na tien minuten rijden. Weer iets dichter naar de punt van Røsnæs vind je Barfod Vin, op ongeveer een kwartiertje van Kalundborg – fotostops niet meegerekend.
Nog een fjord
Eilanden
Nog een fjord
Eilanden
© Ole Agerbæk
Verder naar het noorden toe vind je nog een fjord: Holbæk Fjord. De centraal gelegen First Camp Holbæk Fjord Camping is een goed startpunt om deze omgeving te verkennen, of uitstapjes te maken naar de eilanden - Sejerø, Nekselø en Orø. In Holbæk zelf kun je heerlijk winkelen en uitgebreid eten. Word je overvallen door een cultuurbui, dan is het Holbæk Museum een aanrader. In dit cultuurhistorische museum ga je terug naar het Denemarken van de 17e tot 19e eeuw. Voor kinderen is Oplevelsecenter Nyvang een leuke plek om een paar uur zintuigelijk spelend te leren met een historisch tintje.
De eilanden in de kleine archipel zijn stuk voor stuk charmant. Zin in een dagtrip? Vanuit Havnsø, ten noorden van Kalundborg, pak je de ferry naar Nekselø - met welgeteld 17 inwoners – en Sejerø. Orø ligt meer beschermd - in het Isefjord - en staat bekend om de bijzondere Widelip-orchidee en overheerlijke eilandhoning. In een goed tempo wandel je in een dag het eiland rond. Al wil je het misschien iets langzamer aan doen: het verhoogt je kans op het spotten van bruinvissen, zeehonden en mooie vogels. Om hier te komen pak je de boot vanuit Holbæk. Dan zijn er tot slot nog de kleine, natuurrijke eilanden Agersø en Omø, in het midden van de Grote Belt. Vanuit Stigsnæs Havn, vlakbij het gezellige plaatsje Skælskør, vaar je er naartoe.
© Jeppe Michael Jensen
Omø
Nekselø
Glooiende heuvels vol wijnranken en ijstijdlandschappen
Knus…
Skælskør, een oud havenstadje, met goed bewaarde oude huisjes en gezellige klinkerstraten. Maak een fjordrondvaart en zie de rijke natuur en stad vanaf het water. De haven ligt in het midden van het stadje. Twee bruggen verbinden de oude stadsdelen. Handel, ambachten en visserij maken al honderden jaren deel uit van het stadsleven. Het is ook een keramiekwalhalla, je vindt er tal van werkplaatsen. Extra gezellig: het Keramiekfestival (Keramikfestival) in de tweede week van juli. Nabij Skælskør ligt kasteel Holsteinborg Gods, waar de kamer van sprookjesschrijver H.C. Andersen er nog zo uitziet als toen hij er verbleef.
© Daniel Villadsen
© Jacob Nyborg Andreasen
Vikingen
Vikingen
De Vikingen speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Denemarken. In West-Seeland vind je plekken en evenementen waar je de bijzondere historie nog een beetje kunt meebeleven. Koning Harald Blåtand bouwde in het jaar 980 het Vikingfort van Trelleborg. Toen een fort, nu UNESCO Werelderfgoed. De overblijfselen zijn duidelijk zichtbaar en in het bijbehorende levende museum kun je 1000 jaar terug in de tijd.
Sterrenpracht
Sterrenpracht
Bijzonder is ook het observatorium Brorfelde, de grootste ruimtetelescoop van Denemarken. Doordat het observatorium is gebouwd op een plek met minimale lichtvervuiling, kun je de sterren hier extra goed zien. Overnachten kun je hier ook (neem je slaapzak mee!), midden in de natuur, in zogeheten Stjernekigger-shelters: sterrenkijken shelters.
© Daniel Villadsen
© Daniel Villadsen
DANISH ZEN IS VOOR MIJ…
'Overnachten in de natuur en genieten van de eindeloze sterrenhemel'
- Mette van West-Seeland
Hemels genieten
Sinds 1800 is het landhuis Kragerup Gods, waar schrijfster Karen Blixen graag verbleef (bekend van het boek Out of Africa) een plek waar iedereen van kan genieten. Verwen jezelf met een overnachting in dit 4-sterren hotel (met zwembad) of kies voor een heel avontuurlijke overnachting in één van de hier gelegen outdoor shelters. Ook al overnacht je dan heel basic en direct onder de sterren, een natuurbad en sauna geven je verblijf desgewenst toch een heerlijke luxe.
Heel de familie vermaakt zich in het Kragerup Aktivitetspark, met het Go High-klimpark en het Go Bounce trampolinespeelpark. Daarna aan tafel in restaurant Blixen van het landhuis (even reserveren) of maak je eigen hamburger boven open vuur bij je shelter.
Meer Denemarken inspiratie vind je op
visitdenmark.nl