Hier hoef je niet te kiezen. Krijtrotsen en kilometerslange stranden aan de kust, een gigantisch bosgebied, uitgestrekte heidevelden, maar ook leuke stadjes en als blikvanger de tweede grote stad van Denemarken vind je hier: Aarhus. En misschien wel sommige van de mooist gelegen campings en vakantiehuizen van Denemarken. 

© Foto credits

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Vestre Søbad (2020) - Aarstiderne Arkitekter. Photographer: Roar Paaske
 2. © Jesper Maagaard
 3. © Østre Søbad (2020) - Aarstiderne Arkitekter. Photographer: Mathias Bennetsen
 4. © Roar Paaske
 5. © Mads Gregersen
 6. © Jesper-Maagaard
 7. Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. © Lise Balsby
 8. ©Roar Paaske
 9. © Per Bille
 10. © Francesca Dolnier
 11. © Ree Park Safari
 12. © Cold Hand Winery
 13. © Jakob Gjerluff
 14. © Knuthenborg Safaripark

Lord of the Rings schrijver Tolkien liet zich hier inspireren

Wist je dat...

BUITENLEVEN

Welkom in het grootste natuurgebied van Denemarken: het merenhooglandgebied, Søhojlandet op z’n Deens. De Gudenå, de langste rivier van het land – goed voor kajakken, kanoën en vissers - vindt hier ook zijn weg en strekt zich helemaal uit tot aan het stadje Randers. Hier vind je het Kust- en Fjordcentrum (Kyst- og Fjordcentret) waar je aan de hand van leuke en actieve activiteiten de natuur nog beter leert kennen. Tel daarbij het bosgebied rond het gezellige stadje Silkeborg op (ongeveer even groot als Ameland, echt waar!) en je hebt een regelrecht outdoorparadijs.

Het kan allemaal

Het kan allemaal

Of je nu een relaxt rondje wil fietsen op een mooie middag of de dag wil beginnen met een stevige MTB-rit of wandeltocht; voor elke wens zijn er tal van routes. Wat dacht je van een goede wandeling? Houd de twaalf kilometer Silkerute langs cultuur en natuur rond de stad Silkeborg vast in gedachten.

Ons favoriete dieptepunt:

Ons favoriete dieptepunt: Viborg Mønsted Kalkgruber

We dalen af naar een netwerk van ondergrondse kalksteenmijnen, met indrukwekkende formaties van stalactieten en stalagmieten en een vleermuizen grot. Je kinderen leven zich helemaal uit in het verkennen van deze unieke omgeving. Donker, spannend en avontuurlijk. Hier kunnen ze leren hoe kalksteen gewonnen werd en hoe de mijnwerkers leefden. Kleed je wel wat warmer aan, het kan best koud zijn ondergronds.

Natuur zo ver je kunt kijken

Een beetje (kathe)dralen

Een beetje (kathe)dralen

De hoofdstad van Jutland, Viborg – niet te verwarren met de grootste stad - trekt je meteen mee de geschiedenis in. De kathedraal is ouder dan je denkt. Rond 1100 al gebouwd, maar na brand en een aantal renovaties ziet het gebouw er tamelijk strak en schoon uit. Trouwens, de hele binnenstad schreeuwt historie: de crème de la crème van weleer, maar ook handelaren, ridders, pelgrims, handelslui en andere aanverwante personen kwamen naar deze – toen al – mooie stad. 


En dan de grootste stad van Jutland: Aarhus. Hier komt de historie tastbaar tot leven. Struin tussen de 75 historische gebouwen, inclusief oude vakwerkhuizen uit 1550, verzameld in openluchtmuseum Den Gamle By. In de kathedraal van Aarhus kun je daarna fresco’s bewonderen. Inclusief een exemplaar van 220m2, de grootste van Denemarken. Maar dat past dan ook wel in ’s lands langste kathedraal, waar 1.200 zitplaatsen zijn!

De Aarhus regio 

is de ideale vakantiecombinatie 

van stad en land

Aarhus in een notendop

Een heel aardige start van je dagje Aarhus is naar de top van Aarhus Øje. Met 142 meter meteen het hoogste gebouw van Denemarken. Het uitzicht is ronduit geweldig en op de benedenverdieping vind je een fascinerende tentoonstelling over Aarhus, ooit een belangrijke handelsstad in de Vikingtijd.

Als je toch in de haven bent, kun je meteen naar Harbour Bath; een drijvend zwembadcomplex in driehoekvorm met daarin een aantal zwembaden en twee sauna’s. 


In het Latinerkvarteret met knusse cafés, bars en restaurants slenter je door het oudere deel van de stad over met klinkers geplaveide straten. Je kunt er hip dineren en er is altijd wel een bar met terras open voor koffie en een toetje. 


Nog zo’n goede plek is de Salling ROOFTOP en – ROOFGARDEN. Een sensationeel café en stedelijke oase op het dakterras van het warenhuis Salling, midden in het centrum van Aarhus.

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Op een zomerse dag kanovaren over de langste rivier van Denemarken, de Gudenå. Door de prachtige natuur'

- Trine uit de Aarhus regio

Met kroost op pad 

Met kroost op pad 

Door de vooruitstekende vorm op de kaart noemen de Denen het Djursland schiereiland ‘de Neus van Denemarken’. Liefkozend, natuurlijk. Er is zoveel te doen! Trek er op uit om het Museumschip Fregatten Jylland in de haven van Ebeltoft te bewonderen. Vervolgens kun je in het Ree Park Safari in een Land Rover op safari over de grote savanne of maak een ritje met de stoomtrein over de Noord-Amerikaanse prairie! Spannend, je kunt in het Ree Park Safari ook overnachten. Erg leuk voor de hele familie is Djurs Sommerland, een pretpark met rollercoasters én een waterpark - en dat midden in een heerlijk speelbos!

Ree Park Safari

Djursland trail 

Djursland trail 

Een heerlijk outdoorgevoel krijg je als je (een stuk van) de Djursland Trail volgt. Je loopt langs de kust en door het binnenland, soms over een onverhard pad. Stranden zijn hier ook volop – vele hebben zwemsteigers aan zee. Goed voor flink wat strandvermaak. Zeer kindvriendelijk zijn de stranden bij Fjellerup, Boeslum en Grenaa. 

Cultuur snuiven met kids

Naar de regenboog

Het ARoS Aarhus Kunstmuseum is een veelzijdige plek voor moderne en hedendaagse kunst. Er is een overzichtstentoonstelling van 300 jaar Deense Kunst en natuurlijk zijn er verrassende, wisselende exposities. Op het dak kun je een rondje lopen door een regenbooggalerij. Kinderen tot 18 jaar krijgen gratis entree.

Moesgaard Museum

Iets buiten de stad, midden in de bossen. Leer over de Vikingen die hier ooit woonden en de grondleggers van de stad. Bijzonder: de evolutionaire trap die je leert over waar wij als soort vandaan komen. Ook leuk: trek een labjas aan en word onderzoeker voor een dag in het MOMULAB. Kinderen tot 17 jaar gratis entree.

Lekker tukken

In heel de Aarhus regio kun je in mooie vakantiehuizen verblijven. Ze liggen op bijzondere en rustige plekken. Ook in de buurt van het strand.


Liever een vakantiepark? In de buurt van Silkeborg, midden in de heuvels en bossen vind je Landal Søhøjlandet. Liever aan het strand? Kies dan voor Landal Beach Park Ebeltoft.

Slapen onder de sterren

1.

Slapen in een tipi of in een hangmat

Bij Natuurcentrum Karpenhøj in Knebel, zelfs koken op een echt vuurtje hoort erbij.  

2.

Dit is te gek voor kinderen

Overnacht in het Safaripark Ree Park met uitzicht over de savanne vol dieren. 

3.

Cold Hand Winery

Na een wijnproeverij loop je zo naar je luxe tent – of kies ervoor om in een (leeg) wijnvat te tukken. Vuurkorf aan, even naproeven, eh ... napraten. Wijnglamping noemen ze dat.

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl