Als de passie in je werk ligt bij de energietransitie en het effect van zeer zorgwekkende stoffen op het milieu, dan is het best logisch dat je ook privé erg begaan bent met de natuur en Moeder Aarde. Niet gek dus dat de Vlaardingse milieukundige Marlouce Biemans (56) al 25 jaar trouwe supporter van Greenpeace is. ‘Ik ben erg gecharmeerd van de sympathieke manier waarop zij al jaren natuur en milieu een stem geven.’

'Greenpeace geeft de natuur echt een stem'

Hoewel de carrière van Marlouce ooit begon in de gezondheidszorg, switchte zij rond haar 35e naar de studie milieukunde. “Zorgen voor de mens in haar omgeving sprak mij toen meer aan. Ik was in die tijd ook al donateur van Greenpeace. Het is echt een organisatie die doet: die uitvoert en de natuur een stem geeft. Doordat de natuur en het milieu steeds verder worden uitgebuit, zijn die aandacht en steun hard nodig. Zeker als we onze aarde en kinderen een toekomst willen geven.”

Marlouce
Biemans (56)

Al 25 jaar trouwe supporter van Greenpeace

"Mijn onvoorwaardelijke steun om de aarde beter te maken hebben ze”

RINKELENDE ALARMBELLEN

“Vijftig jaar geleden al, alarmeerde de Club van Rome de wereld met vier verschillende scenario’s over de toekomst van de aarde. Deze particuliere groep van Europese wetenschappers en ondernemers kondigde toen aan dat met deze groei, de CO2-uitstoot gigantisch toeneemt. Nu in 2022 zitten we vrijwel op het worst-case scenario. In al die jaren is er steeds gewaarschuwd door de wetenschap, maar is er weinig naar gehandeld. Geld blijft helaas voorop staan bij bedrijven, de politiek en de meeste mensen. Als we ons willen aanpassen aan een sluitende kringloop die niet ten koste gaat van de aarde, mens en natuur, dan moeten we daar juist samen moeite voor doen, en dáár tijd en geld in steken.”

De gevolgen onder ogen

“Wat ik goed vind aan Greenpeace, is dat zij juist dit soort dingen aan de kaak stellen. Zij laten zien wat de gevolgen zijn van de olie-industrie, lekkages op zee en het kappen van bomen. Dat doen ze op een sympathieke manier zonder mensen tegen zich in het harnas te jagen. Bewust worden van de problemen, vervuiling en de gevolgen daarvan, is zó belangrijk. Net als het stimuleren van duurzame oplossingen trouwens, want met bewustwording alleen ben je er nog niet. Goed dat Greenpeace op allerlei fronten wetenschappelijk onderzoek doet naar problemen én oplossingen; voor mij één van de redenen dat ik Greenpeace wil blijven steunen.”

Greenpeace | Bas Beentjes

DRUPPEL IN DE OCEAAN

“Ik doneer maandelijks en ontvang daardoor ieder kwartaal het Greenpeace Magazine. Dat lees ik altijd vol aandacht; interessante achtergrondinformatie over dingen die ik belangrijk vind, zoals de strijd tegen ontbossing en het beschermen van bijzondere dieren. De communicatie is altijd heel gebalanceerd. Het laat de noodzaak zien, wat er is bereikt en het geeft je het gevoel dat doneren loont. Mooi dat ik daaraan kan bijdragen. Natuurlijk, ik ben ook maar een druppel in de oceaan. Maar bij elkaar zijn we met al die druppels wel de wereld. Wanneer je verandering ziet door gerichte inzet van alle supporters en een doelgerichte organisatie als Greenpeace – die het beste met de aarde en ons voorheeft -, dan word ik daar heel blij van!”

De toekomst heeft jou nodig

"Greenpeace doet wetenschappelijk onderzoek naar problemen én oplossingen"

COLLECTIEF ACTIEVOEREN HELPT

“De toekomst zie ik positief tegemoet. Wij mensen zijn slim genoeg om van die enge scenario’s af te komen. Samen kunnen we stappen maken voor een betere toekomst. Mits iedereen aan boord is: van buurvrouw tot premier. Samen kunnen we zorgen voor grote veranderingen en de klimaatcrisis een halt toeroepen. Want één ding is zeker: collectief actievoeren werkt. Kijk maar naar de historische uitspraak van de rechter in 2021 waarbij Shell zijn CO2-uitstoot radicaal moet verminderen. En dat er nu statiegeld op kleine plastic flesjes zit. Samen met Greenpeace kunnen we het gedrag van mensen, overheden en bedrijven beïnvloeden. Mijn onvoorwaardelijke steun om de aarde beter te maken hebben ze.”